Wetenschap

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder heeft onderzoek gedaan naar wat dansen doet met het brein.

Het Dansende Brein’ Hij presenteerde op 31 mei 2021, in samenwerking met LUDWIGs Ballroom Band, wat er in het brein gebeurt als we dansen. Hier vind je het programma 

En hieronder vind je meer over onderzoek specifiek naar biodanza

Rolando Toro, de creator van Biodanza was een Chileense psycholoog en medisch antropoloog.

Ervaringen uit de medische antropologie staan aan de basis van de ontwikkeling van deze dansvorm. Het is onder andere gebaseerd op onderzoek uit de  psychologie, neurowetenschappen, fysiologie en de biologie.

Recent onderzoek naar Biodanza:

Dr. Marcus Stück

De afgelopen jaren is er door Dr. Marcus Stück uit Leipzig  onderzoeken gedaan naar de effecten van biodanza. Hier vind je  ook meer over de onderzoeken

Meer onderzoeken van Marcus Stück

Stück (2005/06). New Ways: Biodanza and Yoga in the stressreduction for teachers. Donauwörth: Auer-Verlag (in preparation)

Stück, M. (2004). Stress management in Schools: an empirical investigation of a stress management system. Social Work Practitioner-Researcher, 16 (2), 216–230.
www.biodanzaschule-leipzig.de

Stück M., Villegas A. (2012). Overview on biodanza research an 8-
aspect-approach. Biopsychological Basics of Life, 1: 4-13.

Sudres J.L., Villac M., Brandibas G. (2012). La Biodanza: une technique médiatisée ntegrative. Présentation et éléments d’évalutation [Biodanza: an holistic mediatized technique. Presentation and elements of assessment]. Confinia Psychopathologica,
1 (2): 51-86.

Villegas A. (2012). Investigation of the impact of the dance-oriented intervention method biodanza. Basics of Life, 1: 14-23.

Carbonell-Baeza A., Aparicio V.A., Martins-Pereira C.M., Gatto- Cardia C.M., Ortega F.B., Huertas F.J., Tercedor P., Ruiz J.R. and Delgado-Fernandez M. (2010). Efficacy of Biodanza for treating women with fibromyalgia. The Journal of Alternative and
Complementary Medicine, 16 (11): 1191-200.,

Stück M., Villegas A., Schroeder H., Sack U., Terren R., Toro V. and
Toro R. (2004). Biodanza as Mirrored in the sciences: Research
concerning the psychological, physiological and immunological effects
of Biodanza. Arts in Psychotherapy, 31 (3): 204.

Biodanza onderzoek in Italië

Health Effects derived from an annual course of Biodanza practise: en empirical study on 235 people door Sandra Capri in 2016

Resultaten

Biodanza and Well Being Research results tendency to maintain higher levels of
+ positive relationships
+ autonomy
+ environmental control

Biodanza and Well Being Research results  tendency to lower levels of
– Stress
– control loss
– depressive anxiety

Wil je het onderzoeksrapport lezen en weten hoe het is uitgevoerd? Mail me en ik stuur het op: geny@dansenleef.nl

Er is hierna een vervolg onderzoek gestart.

 

Bewijzen aspecten van biodanza 

Er verschijnen ook regelmatig artikelen met bewijzen dat  facetten die uitgebreid bij biodanza aan de orde komen goed voor ons zijn. Zoals jezelf zijn ( Psychologie nummer 2 2016), aanraken of dansen.

Kom jij een bewijs tegen?

Wil je het dan aan mij doorsturen?  geny@dansenleef.nl

Meer onderzoeken die met specifieke aspecten van biodanza te maken hebben:

Aanraken: het onderzoek (Psychologie) 

 oktober 2005

Een liefdevolle streling roept diepe geluks­gevoelens op, versterkt het immuunsysteem en vermindert pijn. Babyratjes stoppen zelfs met groeien als ze niet gelikt worden. De wonderlijke effecten van aanraking.

Meer lezen

Krantentitel in Het Financieel dagblad van 5 februari 2016:

Mathijs Bouman

Werken maakt niet gelukkig. Studeren ook niet. Het zijn vervelende activiteiten. We doen ze omdat het moet. Als het kon, dan stopten we er direct mee.

Zo. Die waarheid moest maar eens gezegd. Uw hele carrière hoort u al hoe bevoorrecht u bent met uw studie en baan. Van studiebegeleider tot HR-medewerker, van coach tot managementgoeroe, iedereen heeft het u ingewreven: werken moet je doen met passie. Werken is een levensvervulling. Zonder werk geen geluk.

Vrijen tot de ochtendstond

Maar dat had u dus helemaal mis, want werken maakt juist ongelukkig. Wat dan wel gelukkig maakt? Dansen natuurlijk! Dansen, tot diep in de nacht. En dan: vrijen! Vrijen tot de ochtendstond.

Dansen en vrijen, daar wordt een mens gelukkig van. U vermoedde dat al, maar nu is het ook wetenschappelijk vastgesteld. In de nieuwe editie van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Economic Journal, staat een bijzonder artikel over welke activiteiten ons gelukkig maken.

Lees meer

Leuk artikel over dansen:

Dansen maakt je gezond en gelukkig

De voetjes kunnen van de vloer, want dansen is hartstikke gezond. Of het nu een tango is in de dansschool, zumba, streetdancen, salsa dansen of gewoon iedere dag een half uurtje dansen in je woonkamer, dansen is goed voor lichaam en geest. Zeven redenen om te gaan swingen.

Dans je gelukkig en gezond

20 april 2015, door Franka van Arendonk

Je weet heus wel dat bewegen gezond is. Maar fietsen, zwemmen en hardlopen vind je saai. En aan een balsport moet je niet denken. Dan maar intensief zappen voor de tv. Niet doen, er zijn ook andere opties. Dansen is namelijk een zeer gezonde sport, en de meeste mensen kunnen aanstekelijke muziek moeilijk weerstaan.  Je heupen gaan vanzelf meebewegen op het ritme en ziedaar, je danst. Als je dansen ook leuk vindt, stap dan zeker vaker op de dansvloer. Want dansen is niet alleen heel gezond, je wordt er ook nog gelukkig van.

Gelukkig

Tijdens het dansen komt het gelukshormoon endorfine vrij, waardoor je je automatisch beter voelt. Iemand die minstens eenmaal per week danst, heeft een grotere kans op een gelukkig en evenwichtig leven. Uit onderzoek van psychologe Cynthia Quiroga Murcia van de universiteit van Frankfurt blijkt dat dansen ook stressverlagend werkt doordat het stresshormoon cortisol afneemt wanneer je danst. Hier speelt vooral de muziek een grote rol in.

Romantiek

Dansen is ook een leuke manier om nieuw leven in je relatie te blazen. Uit onderzoek van Murcia blijkt namelijk dat de zin in seks toeneemt door de aanrakingen tijdens het dansen. Dansers blijken sneller, vaker en bevredigender aan hun seksuele trekken komen.  Vooral de tango verhoogt de zin in een vrijpartij. Heb je nog geen relatie? Ga dan snel naar de dansvloer, want dansers vinden sneller een potentiële partner.

Kilometers afleggen

Vind je dansen leuk, maar ga je omwille van calorieverbranding fietsen of zwemmen? Dan kun je met gerust hart terug naar de dansvloer. Onderzoek van de Amerikaanse Mayo-kliniek toont aan dat een beetje danser evenveel calorieën verbrandt als iemand die even lang wandelt, zwemt of fietst. Een avondje dansen is dus een aangename manier om al die extra energie kwijt te raken. De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat squaredansers op een avond ongeveer 8 kilometer afleggen. Schotse volksdansers leggen bijna 20 kilometer af.

Sterke botten

Voor ouderen is dansen een goede aanrader om de botten sterk te houden. De zijdelingse bewegingen die je maakt bij een dans versterken botten die je gewicht dragen. Ouderen die regelmatig dansen, hebben minder last van osteoporose.

Gezond hart

Dansen is volgens Brits anatoom-patholoog Vincent Forte voor ongetrainde mensen gezonder dan aerobics of joggen. Anaërobe oefeningen (bij bijvoorbeeld aerobics) vragen erg veel van het hart en de bloedsomloop. Het voordeel bij dansen is dat je nooit te hard kan gaan. Natuurlijk ga je zweten en verhoogt je polsslag, maar tegelijk rek je letterlijk je hart en je longen, met als gevolg dat je bloeddruk daalt, je circulatie verbetert en je hart minder hard moet werken. Ook je spiertoon wordt er beter van, vooral omwille van de gevarieerde niet-monotone bewegingen. Je loopt dus niet het risico op overbelastingsklachten. Spierverrekkingen zijn al helemaal uitgesloten.

Bronnen: Metabolisme.be, Gezondheidsnet, Mannengezondheid

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.