Biodanza in de zaal kan nog steeds!

De persconferentie op 13 oktober 2020 leek even het einde te betekenen voor biodanza in de zaal. Maar gelukkig is de waarheid een stuk prettiger: Het blijft mogelijk!

Na wat verwarring en heel goed uitzoeken hoe de regels nu precies zitten voor biodanza weet ik dit nu zeker:  we mogen elkaar life ontmoeten en met elkaar dansen in de zaal. En het is niet alleen dat ik het weet, ik wil het ook.

De regering ziet in hoe belangrijk dansen, bewegen en elkaar ontmoeten is en heeft mogelijkheden opengelaten om te kunnen blijven dansen. Uiteraard zijn er randvoorwaarden die vragen oproepen; die zet ik voor je op een rij:

Is het anders? Ja.

Zijn er meer regels? Ja

Moeten we afstand houden? Ja

Is dat nog wel leuk? Ja…. mits je er voor open staat en je er aan over kunt geven.

Is het wel veilig? Ja… zo veilig mogelijk

Hoe gaat het dan? We dansen in groepjes van vier. Binnen de groepjes mag op 1 1/2 meter afstand van elkaar met elkaar worden gedanst. Meerdere groepjes van vier dansen in de zelfde ruimte (maximaal 30 personen). De zaal zal worden onderverdeeld in vakken, aangegeven door markeringen op de vloer. Je danst dus in je vak.

Is dit nog steeds biodanza te noemen? Het antwoord is: Ja! Docenten die dit zien zitten mogen hier zelf een invulling aan geven. Het vraagt om creativiteit en doorzettingsvermogen, maar jullie weten dat je wat dat betreft niet aan mij hoeft te twijfelen. 🙂

Kunnen we dan nog contact hebben in deze nieuwe vorm? Ja!  Contact is immers veel meer dan aanraken alleen. Contact maken doen we vooral door elkaar in de ogen te kijken. Door ons via de ogen te openen voor de ander. Door de ander via de ogen uit te nodigen om zich ook te openen. Zo kunnen we een diepe verbinding en zelfs eenheid met de ander ervaren. Contact gaat ook over gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Contact gaat over reageren op elkaar: hetzelfde ritme vinden, synchroon dansen, elkaar spiegelen en er je grenzen aangeven. Over plezier hebben met elkaar, samen genieten, elkaar opwinden, uitdagen en prikkelen. Over elkaar aandacht geven en respecteren.  Over eensgezindheid, eenheid en liefde. Over zorgen voor elkaar, door dik en dun.

En contact gaat natuurlijk ook over het contact met jezelf. Ook of misschien wel juist in deze tijd kun je nog dichter bij zelf komen. Sterker worden, nog beter voelen wat je wilt en op je eigen benen staan. Dat maakt dat we geliefd en gerespecteerd worden door onszelf, dat maakt dat we zelfverzekerder worden en met nog meer compassie kunnen zijn met de mensen om ons heen.

Dus dit alles wordt mijn belofte voor het blijven dansen in de zaal. En behalve deze is er nog een andere variant: zoomdansen met een online biodanzaworkshop.

En als je hier nog geen ervaring mee hebt vraag je je af: kun je dat alles ook ervaren met Zoomdansen? Uit ervaring kan ik zeggen dat dit zo is. Met Zoomdansen kun je ook contact ervaren. Natuurlijk is de beleving vanuit je eigen huiskamer anders: je kijkt elkaar op een andere manier in de ogen, maar je kunt wel echt contact ervaren. Dat gebeurt energetisch.  Via dat contact reageer je op elkaar en daarmee wordt een sterke behoefte vervuld. Ik denk dat ik hiermee een mooi alternatief bied voor wie niet in de zaal wil of kan dansen.

Agenda:

Vanaf 20 oktober 2020:  online biodanzaworkshop met Zoom elke dinsdagavond.  

22 oktober  2020: biodanza in de herfstvakantie in De Balzaal op donderdagavond voor dansers uit de wekelijkse groepen van Geny

Elke woensdagochtend, donderdagavond en vrijdagavond biodanza in de zaal 

Op 14 november 2020: Zoomdans voor singles met online biodanzaworkshop

 

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.