‘Geduld’

geschreven: 23 maart 2021

Lieve danser,

 Je hebt het waarschijnlijk wel gehoord bij de persconferentie vanavond: we moeten nog (veel) langer geduld hebben voor we weer samen binnen of met meer mensen kunnen sporten, en dus dansen, want dans valt onder sport in dezen.

Gisteren las ik de volgende woorden in een column* over geduld hebben met de corona crisis: ” Als we aan de deugd van het geduld werken, zei Aristoteles al, kunnen we ‘een gelukkigere geestesgesteldheid ontwikkelen’.” Misschien is geduld hebben dus zo gek nog niet. 
‘Geduld is een schone zaak’ zegt ook de bekende uitdrukking. Het is de eerste keer dat het woord ‘geduld’ mij zodanig inspireerde dat ‘geduld’ het thema is voor de volgende biodanzaworkshop.
Ik ben me wat meer gaan verdiepen in geduld en las dat uit grondig onderzoek is gebleken dat wie zijn impulsen kan beheersen, gezonder is, succesvoller en gelukkiger is. En ook dat het loont in de liefde:  wie geduld kan opbrengen, heeft ook een beter en duurzamer huwelijk.  **
En wat een geduld kunnen we allemaal gebruiken…  Geduld hebben met jezelf. Geduld met corona. Geduld met de ander.
Het valt me op de het altijd ‘met’ is. Het is altijd ik (of jij) in relatie met. Met een proces in jezelf, met een situatie of met een medemens.  En dat geduld hebben gaat het makkelijkst als het met compassie is en met geloof en vertrouwen. 
Rob en ik moeten ook geduld hebben met de situatie dat er nog tot juni onzekerheid is of de tumoren verdwenen zijn. We kunnen niet anders dan geduldig afwachten, maar het gaat wel een stuk makkelijker doordat ik geloof in het zelfhelend vermogen van zijn lichaam. En ondertussen gewoon doorleven en van mooie momenten genieten.
We moeten allemaal wel eens geduld hebben. Bijvoorbeeld met iets waar je bij jezelf steeds tegenaan loopt. Dat kan van alles zijn: te snel over je grenzen laten gaan of juist uit angst je grenzen te strak houden… Vrijwel iedereen heeft zijn of haar eigen thema’s die zo nu en dan toch nog de kop op steken, ook al dacht je dat je er al lang van af was. Zelfcompassie en zelfvertrouwen helpen ons om dan geduldig te zijn. 
Ook met andere mensen hebben we regelmatig geduld nodig. Soms moeten we geduldig afwachten tot de ander zich voor jou opent of juist geduldig wachten tot je je zelf veilig genoeg voelt om je te openen. Daarna kunnen we pas echt op elkaar afstemmen en dat gaat dan ook nog vaak langzaam. Het geduld is altijd de moeite waard als je weet dat de ander oprecht is, als je vertrouwen voelt. 
Toch zal het waarschijnlijk niet of nauwelijks over geduld gaan donderdagavond, want het is het makkelijkst om geduld te hebben als je er niet mee bezig bent. Als je de tijd vergeet en heerlijk in vivencia bent. 
Dans je mee met deze fijne, vrolijke en verbindende vivencia? 
Lieve groet, Geny
*  Uit de column van Bert Wagendorp Volkskrant 22 maart 2021
** Uit het artikel ‘Heb je even?’ van Annemique de Kroon in Het Parool
Uit een groot longitudinaal onderzoek onder Nieuw-Zeelanders, waarvoor ruim duizend mensen dertig jaar lang vanaf de geboorte zijn gevolgd, blijkt dat wie zijn impulsen kan beheersen, gezonder is, succesvoller en gelukkiger. Ook de impact op de samenleving is groot: ongeduldige types blijken eerder in de criminaliteit te belanden, verslaafd te raken of zich in de schulden te werken. En met afkomst heeft het niets te maken, want een onderzoek onder tweelingen leverde vergelijkbare uitkomsten op.
(Longitudinaal onderzoek is onderzoek waarbij herhaaldelijk en steeds op dezelfde manier metingen worden verricht om een ontwikkeling in kaart te brengen)

Liefde
Wie geduld kan opbrengen, heeft ook een beter en duurzamer huwelijk, weet prof. Catrin Finkenauer van de Universiteit Utrecht. Zij doet veel onderzoek naar factoren die bepalend zijn voor de bestendigheid van liefdesrelaties. “Wat mensen bij elkaar houdt, ook als de liefde door allerlei omstandigheden (werkloosheid of ziekte bijvoorbeeld) onder druk staat, is het vermogen om door te zetten. Het betekent dat je in staat moet zijn je emoties een beetje te remmen, offers kunt brengen, empathisch bent, constructief blijft, en dat je, ook als je partner je irriteert, vergevingsgezind bent.” Het hele artikel vind je hier:   https://www.parool.nl/nieuws/heb-je-even~b8af05fc/
This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.