Wat is Biodanza?

Biodanza is een combinatie van muziek, bewegen, contact en ervaren. Biodanza betekent “levensdans*”,  we dansen het leven. Biodanza is voor jong en oud, man en vrouw.

Op deze pagina vind je veel informatie over biodanza

En op de volgende pagina’s kun je nog meer over biodanza te weten komen:

Voor Wie?

Biodanza is geschikt voor iedereen: man, vrouw, jong, oud, stijf, moe of fit, het maakt niet uit. Leren dansen is niet het doel (er zijn geen danspasjes), maar de weg om weer meer in balans te komen, je blijer, meer ontspannen en levendiger te voelen.

 Mensen die Biodanza dansen zijn mensen… 

– die houden van ongedwongen dansen. Zij vinden het fijn om lekker vrij te kunnen dansen.  Het gaat niet over danspasjes en niemand let op je.

– die meer uit het leven willen halen. Zij ervaren verdieping en ontdekken wat ze werkelijk willen.

– die genieten van het diepere sociale contact. Zij vinden echte aandacht, vrolijke ontmoetingen en respect  voor elkaar.

– die meer willen voelen en meer vanuit hun hart willen leven. Zij ervaren meer verbinding met zichzelf,  anderen en alles om hen heen.

– die lekker in hun vel willen zitten. Zij ervaren dat ze oké zijn.

Meer informatie over Biodanza
Biodanza doe je in een groep. We dansen zowel met elkaar, als in kleine groepjes of tweetallen maar ook alleen. De facillitator zoekt de muziek bij elkaar en leidt je door de workshop. Tijdens deze reis beweeg je op muziek en vorm je door je eigen bewegingen jouw eigen dans. De dansoefeningen zijn aan het begin van de workshop meer ritmisch, actief en stimuleren de vitaliteit. Daarna worden de oefeningen rustiger en kan je lichaam herstellen. Aan het einde worden de oefeningen weer actiever, zodat je verfrist en vernieuwd naar huis kunt gaan.

Je hoeft niet te kunnen dansen. Het gaat er niet om dat het er mooi uitziet, het gaat er juist om dat jij je lekker voelt bij wat je doet en dat jij je bevrijd uit je vaste lijnen. Er is niemand die vanaf de zijlijn naar je kijkt of je beoordeelt.  Je danst op blote voeten of zachte dansschoentjes en trekt kleding aan waarin je makkelijk kunt bewegen.

Tijdens de workshops wordt niet gesproken, dit helpt je om uit je hoofd te gaan, om je gedachten los te laten en om meer te gaan voelen. Alleen de facillitator praat en geeft je zo ondersteuning in de avond.

Biodanza betekent letterlijk “De dans van het leven”, bio = leven, danza =dans. Het is een systeem, ontwikkelt door de Zuidamerikaanse psycholoog/antropoloog Rolando Toro en heeft een positief effect op je energie, zelfvertrouwen en relaties. Je gaat je energieker, vitaler en gelukkiger voelen, het bevordert een goede gezondheid van je lijf en je geest. Het helpt je om bewuster in het leven te staan, je komt meer in balans en zult meer eenheid gaan ervaren met de wereld om je heen. Het is een weg naar een gelukkiger en vrijer leven. Inmiddels is biodanza populair over de hele wereld.

De lessen worden gegeven door erkende docenten die een minimaal 4 jarig opleidingstraject achter de rug hebben en zich daarnaast doorlopend bijscholen en specialiseren.

Rolando Toro  beschrijft het zo:

Biodanza is een systeem van menselijke integratie en vernieuwing van het organisme, van affectieve heropvoeding en het opnieuw leren van de oorspronkelijke functies van het leven. Haar methodologie (de leer van de te volgen methodes) bestaat uit het opwekken van integrerende Vivencia’s door middel van muziek, zang, beweging en ontmoetingssituaties binnen een groep.

En nu nog een keer in gewone mensen taal

Biodanza is een lichte en bekrachtigende vorm van persoonlijke groei. Het helpt mensen zich weer heel, liefdevol en gezond te gaan voelen. Door Biodanza ontwikkel je heel natuurlijke en menselijke kwaliteiten zoals, vitaliteit, affectie, plezier, gezondheid, verbondenheid, creativiteit en eigenwaarde. Biodanza beoefen je in een vaste wekelijkse groep waarin wordt gewerkt met mooie muziek, beweging en contact. Soms wordt de stem gebruikt bij de oefeningen. Biodanza is ervaringsgericht, in een les ontstaan momenten waarop de deelnemers het gevoel hebben helemaal hier, nu en levendig te zijn. De aanpak is licht, bekrachtigend en aanmoedigend. De beoefening gedurende langere tijd, brengen diepe en blijvende veranderingen teweeg die geluk, gezondheid en voedende relaties versterken.

Blog’s over biodanza 

Tips

Wetenschap

Filmpjes over biodanza

Testimonials

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.