De vijf lijnen

De vijf lijnen van biodanza zijn ontstaan nadat Rolando Toro, de creator van biodanza, aan honderden studenten van Chileense universiteiten en biodanzagroepen de vraag had gesteld:  ‘What do you desire from life?’ Verlangens van mensen bleken te kunnen worden onderverdeeld in vijf categorieën. Dit zijn de vijf lijnen van biodanza geworden. Wanneer alle vijf lijnen geactiveerd worden heb je het meeste kans om van jezelf te houden, om lichtheid in je leven te ervaren, om gelukkig te zijn, om je volledige potentieel te gebruiken en om te zijn wie je werkelijk bent.

De vijf belangrijkste antwoorden op de vraag waren:

  • ‘Ik wil me gezond voelen’, daaruit ontstond de lijn van Vitaliteit
  • ‘Ik wil genieten van plezier’ daaruit ontstond de lijn van Seksualiteit
  • ‘Ik wil creëren’ daaruit ontstond de lijn van Creativiteit
  • ‘Ik wil liefhebben en geliefkoosd worden’ daaruit ontstond de lijn van Affectiviteit
  • ‘Ik wil contact hebben met de essentie van het leven’ daaruit ontstond de lijn van Transcendentie

Hoe belangrijk het is om alle vijf lijnen te ontwikkelen vertelt het verhaal van de vijf paarden: dansenleef.nl/the-five-horses

Meer over de vijf lijnen

Vitaliteit

Vitaliteit is het evenwicht tussen actie en rust. Zelfregulering is hierbij een sleutelwoord. Je lijf geeft alles aan wat je nodig hebt en het is fijn als we daar naar kunnen luisteren. Je hoeft het niet te dol te maken en alles te geven,  waarna je alleen nog maar uitgeput neer kunt ploffen . Biodanza is geen wedstrijd. En je kunt zelf (weer gaan) voelen waar je grenzen liggen. Als je moe wordt dans je wat rustiger en maak je je beweging kleiner en als je voelt dat je weer meer energie hebt, ga je verder.  En als je dan gaat is dat vol levenslust. lijkt het of je vleugels hebt.

Seksualiteit

In Biodanza wordt dit deel in het leven op zachte wijze herontdekt. Je vermogen tot intimiteit en sensualiteit zullen toenemen.

Deze lijn komt tot bloei door echt plezier te ervaren met jezelf, anderen en je omgeving.  De wind, de zon of regendruppels op je huid. Genieten van een warm bad of een weldadige douche… Je huid, je vel is het doorgeefluikje van plezier en genieten. Daar binnen in jouw lijf ervaar je het en kom je steeds meer tot bloei, kortom: lekkerder in je vel.

Door te genieten van het dansen kom je ook steeds lekkerder in je vel en dichter bij jezelf. Een leuke bijkomstigheid daarbij is dat je steeds aantrekkelijker wordt naarmate je meer jezelf wordt.  Door plezier te ervaren in de dans, kun je jouw innerlijke schoonheid makkelijker laten zien. Je laten zien zoals je echt bent. Een prachtig, sprankelend en aantrekkelijk wezen!

Creativiteit

Het idee is dat niet alleen iedereen creatief is, maar ook dat je je eigen leven (en werkelijkheid) kunt creëren.

Onze toekomst kun je zien als een maagdelijk schildersdoek. We kunnen daar zelf een meesterwerk van maken. Zelfs de onzekerheden van deze tijd staan onze creativiteit niet in de weg om ons leven zo goed en mooi mogelijk vorm te geven. Sterker nog, ik geloof dat onze creativiteit onze redding is. Het is aan ons zelf of we die creativiteit gebruiken of niet.

Dat gaat verder dan alleen het verlangen om je uit te drukken en je eigen weg te gaan, dat gaat ook over het ook doen! Je eigen leven leiden op jouw manier, helemaal afgestemd op deze nieuwe tijd.

Affectiviteit

Liefde, verbinding, aandacht, samenzijn, het goed hebben en zorgen voor elkaar zijn daarbij de sleutelwoorden en begrippen.

Je wordt bij biodanza uitgenodigd liefdevolle aandacht te hebben voor jezelf en voor anderen.

In onze maatschappij is het ‘normaal’ ons hart (in meerdere of mindere mate)  te openen voor onze liefdespartner, onze familie en onze hartsvrienden. Maar zelfs dan kunnen allerlei gebeurtenissen uit het verleden dit in de weg gaan zitten en ons ook belemmeren om liefdevol en empathisch te zijn.

Toch zou het mooi zijn als we zo kunnen leven. Niet alleen met empathie voor mensen die je graag mag of met wie je een ‘klik’ hebt, maar uiteindelijk voor iedereen, dus ook voor de kassière, de bakker, de treinconducteur,  de passant.

Transcendentie

Dit is het gevoel deel te zijn van een groter geheel. Om één te zijn met de natuur of je verbonden voelen met een groep mensen.

De boom is een mooi symbool van transcendentie: een boom geworteld in de aarde, stam en kroon reikend naar de hemel. Pulserend  in twee richtingen, naar de aarde en naar de hemel. Transcendentie is dus niet erboven zweven, niet etherisch alsof het lichaam er niet is.

We beginnen met het contact maken met onze wortels, het instinct. Net als  ”Primitieve” volkeren die dansen in contact met de aarde en zo hun controle loslaten. De transcendentie komt dan van binnenuit, door de verbinding met het leven, jouw leven, te ervaren. Vandaaruit gaat het pas naar buiten en tegelijk blijf je altijd verbonden met je lichaam, geworteld in de aarde.

Zo kunnen we uiteindelijk onze instinctieve verbinding terugveroveren en ervaren dat we dichter bij het leven staan.