‘The five horses’

  “Dancing the five horses’
De vijf paarden zijn de vijf krachten van biodanza. De vijf lijnen. Alejandro Toro (kleinzoon van biodanzacreator  Rolando Toro) heeft deze metafoor bedacht toen hij het belang van de vijf lijnen aan tieners wilde uitleggen. Maar het is zo krachtig dat hierdoor dit begrip ook bij veel volwassenen beter zal landen.
Stel je voor dat jij in een koets zit die wordt getrokken door vijf paarden. De koets met paarden vertegenwoordigen jouw levenswandel. De paarden zijn de vijf lijnen: vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie. Alle vijf met hun eigen unieke eigenschappen. Ze zijn allemaal even belangrijk  Bij sommige mensen lopen ze allemaal naast elkaar, bij anderen loopt er één voorop, gevolgd door een groepje van twee en daarna drie paarden. Of ze lopen in nog een andere samenstelling.  Als alle paarden goed gevoed zijn zullen ze allemaal lopen. Maar als één paard verwaarloosd is, omdat hij niet belangrijk wordt gevonden, vergeten is, er geen affiniteit mee is of als er angst voor is, dan gaat de hele koets zo langzaam als het langzaamste paard.
Soms is er grote weerstand voor oefeningen in bepaalde lijnen. Ik maak wel eens mee dat mensen helemaal niet komen als ze weten dat ik met een bepaalde lijn ga dansen. Zo groot kan de weerstand zijn. Door niet te komen of bepaalde dansen niet mee te doen zal het paard langzaam blijven lopen en daardoor ook de hele koets ophouden. Ook al vind je andere dansen nog zo fijn.
Ik nodig je uit om mee te dansen met alle oefeningen in alle lijnen. Om zo alle paarden op kracht te laten komen of blijven! Ik nodig je uit om voluit te (leren) leven!
En dat kan deze week in de wekelijkse groepen, maar ook tijdens één van de open biodanza workshops. Want de vijf lijnen zijn altijd in meerdere of mindere mate vertegenwoordigd in elke biodanzavivencia.
Lieve groet, Geny
geny@dansenleef.nl
06-50569383

Alejandro Balbi Toro en Geny Wuestman, bij Geny thuis in Gouda

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.