de vijf paarden

Lieve danser,

 

De kop is eraf… we zijn weer begonnen de afgelopen week. Het was heerlijk om een aantal van jullie na de vakantie weer te zien.

 

Afgelopen zondag was de dansdag ook heel fijn. Mede daardoor borrelt en het bruist in mij van alle nieuwe plannen voor het komende seizoen. Zo ga ik naast de wekelijkse groepen ook verdiepingsweekenden organiseren in De Balzaal. Soms geef ik een weekend zelf, maar ik heb bijvoorbeeld ook Alejandro Toro (kleinzoon van biodanza creator Rolando Toro) uitgenodigd om een weekend te komen geven. In februari 2020 gaf hij het weekend ‘The five horses’. Dat was spectaculair. Hij komt volgend jaar in het weekend van 21-23 april 2023! Benieuwd wat het deze keer gaat worden.

 

Dat neemt niet weg dat wij met ‘The five horses’ kunnen dansen. Het zijn vijf paarden die lopen voor een koets, geleid worden door de koetsier. En wij zijn allemaal koetsier van ons eigen leven. De paarden staan voor de vijf oerkrachten van biodanza. Dit zijn de vijf lijnen: vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie. Alle vijf met hun eigen unieke eigenschappen en allemaal even belangrijk.  Bij sommige mensen lopen ze naast elkaar, bij anderen loopt er één voorop, gevolgd door een groepje van twee en daarna nog twee paarden. Of ze lopen in nog een andere samenstelling.  Als alle paarden goed gevoed zijn zullen ze allemaal lopen. Maar als één paard verwaarloosd is, vergeten is, er geen affiniteit mee is of als er angst voor is, dan gaat de hele koets zo langzaam als het langzaamste paard.

 

En dat komt best vaak voor. Soms is er grote weerstand voor oefeningen in een bepaalde lijn. Zo groot zelfs dat het wel eens voorkomt dat iemand helemaal niet komt als hij of zij weet dat ik met een bepaalde lijn ga dansen. Door niet te komen of bepaalde dansen niet mee te doen zal het paard langzaam blijven lopen en daardoor ook de hele koets ophouden.

 

En dat vind ik zo jammer… want voluit leven gun ik iedereen.

 

Ik ben biodanza docent geworden om voor iedereen een podium te bieden voor levenslust, genot, creatie, liefde en verbinding met alles om je heen. En dan wordt dat podium misschien als vanzelf wel uitgebreid naar de rest van je leven.

 

De vijf lijnen komen allemaal, altijd in elke workshop in meerdere of mindere mate voor.

 

De komende maanden zal ik aan elke lijn afzonderlijk extra aandacht besteden, zodat je elk ‘paard’ in je nog beter leert kennen, waarderen, enthousiasmeren. En zo kun je het helpen tot grote hoogte te laten komen.

 

En wat jij daarmee uiteindelijk kunt bereiken is een koets met vijf gezonde paarden met jou aan het stuur van je eigen leven.

Ben je er bij?

 

lieve groet, Geny

06-50569383

www.dansenleef.nl

geny@dansenleef.nl

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.