Ik dans, dus ik ben

Lieve danser,

Jullie zijn tijdens de workshops van mij gewend dat ik je de dans vooral laat ondergaan. Het ervaren van de dans is voor de meeste van jullie prettiger dan het consumeren van theorie waarom het allemaal zo goed werkt.

De mensen die een opleiding tot biodanzadocent volgen zullen een deel van die theorie wel tot zich moeten nemen. Eén van die onderdelen daarin is ‘identiteit en integratie’.

Het afgelopen weekend kreeg ik de eer om als vakdocent die les te mogen geven aan de biodanzaschool van Rotterdam in De Balzaal III. Deze uitnodiging was voor mij een extra prikkel om nog eens extra diep in deze materie te duiken.

Als je  het over identiteit hebt dan raak je het ‘ZIJN’ van de mens.  De filosoof René Descartes zei: ‘Ik denk, dus ik ben.’ De creator van biodanza, Rolando Toro, bracht het op zijn manier:  ‘Ik heb lief, dus ik ben.’

Tijdens een biodanza-dans komen het denken en het liefhebben samen. Beide mogen er zijn en vloeien samen terwijl je danst. Maar er is meer dat samenvloeit, zoals het  voelen en het denken. Integratie heet dat. En dat geldt niet alleen deze voorbeelden, ook mannelijkheid en vrouwelijkheid,  of aarde, vuur, lucht  en water ondergaan dit. Evenals creativiteit, affectiviteit, vitaliteit, seksualiteit en transcendentie. En ook je frustraties, verlangens, boosheid, passie, verdriet, en  vreugde….  alles, alles , alles mag er zijn. Tijdens de dans worden al je cellen opgeschud om daarna op een hele natuurlijke manier op precies de goede plek terecht te komen.  Dan voel je ten volste dat je leeft.

Tijdens de theorie die ik hierover gaf was er veel herkenning bij de studenten. Een prachtige ervaring. Dit is dan ook wat je de volgende keer van mij mag verwachten, alleen dan de praktische variant.

En mijn lijfspreuk is nu ‘Ik dans, dus ik ben’ Wat is die van jou?

Lieve groet, Geny

geny@dansenleef.nl

www.dansenleef.nl

Dans je mee deze week?

Deze week ben je welkom bij de open groep op vrijdagavond of donderdagavond (deze groep is open voor vakantiegangers).

Volgende week dansen we alleen op donderdagavond 5 mei een speciale Bevrijdingsdag vivencia: ‘Dansen is vrijheid’ is het thema.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.