Rolando Toro, de creator van Biodanza was een Chileense psycholoog en medisch antropoloog.
Ervaringen uit de medische antropologie staan aan de basis van de ontwikkeling van deze dansvorm. Het is onder andere gebaseerd op onderzoek uit de psychologie, neurowetenschappen, fysiologie en de biologie.
Recent onderzoek naar Biodanza:
Dr. Marcus Stuck
De afgelopen jaren is er door Dr. Marcus Stuck uit Leipzig een onderzoek gedaan naar de effecten van biodanza. Hier vind je (in het Engels) meer over dit onderzoek
Biodanza onderzoek in Italië
Tijdens het Europian Biodanza Congres tot van 7 tot 10 juli in Eindhoven wordt gehouden zal het onderzoek worden gepresenteerd.
Bewijzen aspecten van Biodanza
Er verschijnen ook regelmatig artikelen met bewijzen dat facetten die uitgebreid bij Biodanza aan de orde komen goed voor ons zijn. Zoals jezelf zijn ( Psychologie nummer 2 2016), aanraken of dansen.
Kom jij een bewijs tegen?
Wil je het dan aan mij doorsturen? geny@dansenleef.nl
Aanraken: het onderzoek (Psychologie)
Een liefdevolle streling roept diepe geluksgevoelens op, versterkt het immuunsysteem en vermindert pijn. Babyratjes stoppen zelfs met groeien als ze niet gelikt worden. De wonderlijke effecten van aanraking.
Krantentitel in Het Financieel dagblad van 5 februari 2016:
Mathijs Bouman
Werken maakt niet gelukkig. Studeren ook niet. Het zijn vervelende activiteiten. We doen ze omdat het moet. Als het kon, dan stopten we er direct mee.
Zo. Die waarheid moest maar eens gezegd. Uw hele carrière hoort u al hoe bevoorrecht u bent met uw studie en baan. Van studiebegeleider tot HR-medewerker, van coach tot managementgoeroe, iedereen heeft het u ingewreven: werken moet je doen met passie. Werken is een levensvervulling. Zonder werk geen geluk.
Vrijen tot de ochtendstond
Maar dat had u dus helemaal mis, want werken maakt juist ongelukkig. Wat dan wel gelukkig maakt? Dansen natuurlijk! Dansen, tot diep in de nacht. En dan: vrijen! Vrijen tot de ochtendstond.
Dansen en vrijen, daar wordt een mens gelukkig van. U vermoedde dat al, maar nu is het ook wetenschappelijk vastgesteld. In de nieuwe editie van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Economic Journal, staat een bijzonder artikel over welke activiteiten ons gelukkig maken.
Leuk artikel over dansen:
Dans je gelukkig en gezond
20 april 2015, door Franka van Arendonk
Je weet heus wel dat bewegen gezond is. Maar fietsen, zwemmen en hardlopen vind je saai. En aan een balsport moet je niet denken. Dan maar intensief zappen voor de tv. Niet doen, er zijn ook andere opties. Dansen is namelijk een zeer gezonde sport, en de meeste mensen kunnen aanstekelijke muziek moeilijk weerstaan. Je heupen gaan vanzelf meebewegen op het ritme en ziedaar, je danst. Als je dansen ook leuk vindt, stap dan zeker vaker op de dansvloer. Want dansen is niet alleen heel gezond, je wordt er ook nog gelukkig van.
Gelukkig
Tijdens het dansen komt het gelukshormoon endorfine vrij, waardoor je je automatisch beter voelt. Iemand die minstens eenmaal per week danst, heeft een grotere kans op een gelukkig en evenwichtig leven. Uit onderzoek van psychologe Cynthia Quiroga Murcia van de universiteit van Frankfurt blijkt dat dansen ook stressverlagend werkt doordat het stresshormoon cortisol afneemt wanneer je danst. Hier speelt vooral de muziek een grote rol in.
Romantiek
Dansen is ook een leuke manier om nieuw leven in je relatie te blazen. Uit onderzoek van Murcia blijkt namelijk dat de zin in seks toeneemt door de aanrakingen tijdens het dansen. Dansers blijken sneller, vaker en bevredigender aan hun seksuele trekken komen. Vooral de tango verhoogt de zin in een vrijpartij. Heb je nog geen relatie? Ga dan snel naar de dansvloer, want dansers vinden sneller een potentiële partner.
Kilometers afleggen
Vind je dansen leuk, maar ga je omwille van calorieverbranding fietsen of zwemmen? Dan kun je met gerust hart terug naar de dansvloer. Onderzoek van de Amerikaanse Mayo-kliniek toont aan dat een beetje danser evenveel calorieën verbrandt als iemand die even lang wandelt, zwemt of fietst. Een avondje dansen is dus een aangename manier om al die extra energie kwijt te raken. De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat squaredansers op een avond ongeveer 8 kilometer afleggen. Schotse volksdansers leggen bijna 20 kilometer af.
Sterke botten
Voor ouderen is dansen een goede aanrader om de botten sterk te houden. De zijdelingse bewegingen die je maakt bij een dans versterken botten die je gewicht dragen. Ouderen die regelmatig dansen, hebben minder last van osteoporose.
Gezond hart
Dansen is volgens Brits anatoom-patholoog Vincent Forte voor ongetrainde mensen gezonder dan aerobics of joggen. Anaërobe oefeningen (bij bijvoorbeeld aerobics) vragen erg veel van het hart en de bloedsomloop. Het voordeel bij dansen is dat je nooit te hard kan gaan. Natuurlijk ga je zweten en verhoogt je polsslag, maar tegelijk rek je letterlijk je hart en je longen, met als gevolg dat je bloeddruk daalt, je circulatie verbetert en je hart minder hard moet werken. Ook je spiertoon wordt er beter van, vooral omwille van de gevarieerde niet-monotone bewegingen. Je loopt dus niet het risico op overbelastingsklachten. Spierverrekkingen zijn al helemaal uitgesloten.
Bronnen: Metabolisme.be, Gezondheidsnet, Mannengezondheid