De uitnodiging van week 31 Vakantie gastvrijheid

Gastvrijheid is misschien wel het ultieme vakantiewoord. Want wat is er heerlijker dan na een (hele lange) reis op je vakantieadres aan te komen en daar gastvrij te worden ontvangen? Het warme welkom van een vriendelijke gastvrouw -heer die jou leidt naar je tijdelijke plek.

Vandaag reed ik langs een grote poster met daarop: ‘Gastvrij Gouda’. Ik dacht meteen:  Mooi woord: ‘gastvrij.’

Gouda is de plaats waar ik woon, werk en waarin ik het grootste gedeelte van mijn tijd leef, lief heb en geniet. Waar ik ooit, in 1992, gastvrij als nieuwe bewoner ben ontvangen. En doordat Gouda zo gewoon is geworden door al die jaren werd mijn aandacht ineens getrokken door het woord ‘gastvrij’*.

Vooral de combinatie van de woorden Gast en Vrij resoneerde. Toen ik deze woorden op me liet inwerken kwam ik uit bij het woord gastvrijheid: Gast en Vrijheid. Ik realiseerde me dat als je echt gastvrij bent dat je dan (dus) je gast een gevoel van vrijheid geeft. Het gevoel dat die persoon zichzelf mag zijn. Dat die persoon vrijheid van denken, spreken en beweging ervaart als die bij je op bezoek is. Waarom resoneerde dat zo?

Misschien wel omdat dat precies is wat ik beoog te bereiken als ik een biodanzaworkshop geef. Dat is de plek die ik creëer en waar ik mijn gast het gevoel wil geven dat hij helemaal zichzelf mag zijn. Dat hij hier de ruimte krijgt om te ervaren dat hij oké is, helemaal zoals hij is, met al zijn wensen en verlangens, en andere emoties. Gastvrijheid past dus helemaal bij de vakantiebiodanzalessen die ik in deze periode geef.

Niet alleen mijn gastvrijheid, ook jouw gastvrijheid en die van je mede dansers.  Elke keer als je iemand uitnodigt om met je te dansen ben jij de gastheer-vrouw, stel je die persoon op zijn gemak en heet je die hartelijk welkom.

Zo kunnen we, net als de afgelopen jaren een heerlijk, vrij en vrolijk vakantiegevoel ervaren zowel met onze vakantiegasten als in de rol van vakantiegast.

Dans je mee?

Je bent welkom als je je hebt aangemeld en hebt gehoord dat er nog plek is. Ook mijn gastvrijheid heeft, ingegeven door restricties, helaas grenzen. Maar geen zorgen: tot nog toe was er nog plek voor iedereen die zich aanmeldde!

Lieve groet, Geny

06-50569383

www.dansenleef.nl

* Wat is gastvrijheid officieel?

  1. Volgens de online van Dale gast·vrij: gul in het ontvangen van gasten (gastvrijheid staat er niet in)
  2. Volgens Wikipedia
    Gastvrijheid verwijst naar de relatie tussen gast en gastheer/gastvrouw. Indien er sprake is van een gastvrije relatie, ontvangt de gastheer/gastvrouw de gast met welwillendheid. Nauw verbonden hiermee is het gastrecht. Oorspronkelijk was gastvrijheid eerder een zaak van bescherming en het aanbieden van voedsel.

 

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.