Vertrouwen

Lieve danser,

Heb jij veel vertrouwen in mensen?

Ik heb dat niet altijd gehad.

Ooit, voordat ik biodanza deed, zei iemand tegen me dat ik meer op mensen mocht vertrouwen. Ik had het één en ander meegemaakt, waardoor ik dat vertrouwen kwijt was geraakt. Mijn intuïtie werkte niet zo goed: ik wist niet wie ik wel en wie ik niet kon vertrouwen, maakte de verkeerde keuzes. Ik had, in mijn beleving, meerdere keren de verkeerde mensen vertrouwd, en daar heb ik een flinke prijs voor moeten betalen.

En nu?

Nu heb ik gelukkig heel veel vertrouwen in mensen. Ik geloof dat de meeste mensen het goed bedoelen. En ik geloof ook dat niet alles meteen goed gaat. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat er persoonlijke issues in de weg kunnen zitten. Daardoor kunnen mensen soms toch iets doen wat ik niet verwacht. Of misschien heb ik zelf wel last van een vooringenomenheid, waardoor dingen anders lopen dan verwacht.

Het is dan een kunst om met mildheid naar de ander te blijven kijken en het vertrouwen niet op te geven. Met diezelfde mildheid kijk ik overigens in deze situaties gelukkig ook nog steeds naar mezelf.

Maar hoe weet ik of iemand wel te vertrouwen is?

Dat is een kwestie van intuïtie. Je kunt het voelen. Vraag jezelf af: bedoelt die persoon het goed met mij? Dient het een goede zaak?

Een andere vraag is dan: hoe doe ik dat?

Door je te openen voor de ander.

Je openen voor een ander, een vreemde?

Ja. Maar dat gaat meestal niet zomaar.  Om je te openen heb je eerst veel vertrouwen nodig in jezelf: zelfvertrouwen is de basis.

En zelfvertrouwen krijg je als je weet wat je wil, weet wat je waard bent, je je oké voelt over jezelf. Als je stevig op je eigen benen staat en niet afhankelijk bent van wat iemand anders van je vindt.

Dan kun je gaan vertrouwen op je gevoel en op je intuïtie. En dan zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om je te openen voor een ander. Daardoor zul je zien dat veel mensen, misschien veel meer dan verwacht, gewoon te vertrouwen zijn.

Mmm… Ik wilde het eigenlijk over iets anders hebben, maar het bovenstaande kwam er zo maar ineens uit. Ik laat het maar staan, want het klopt voor mijn gevoel wel.

Eigenlijk wilde ik het hebben over vertrouwen hebben in de toekomst. Iets wat bij veel mensen nu speelt, bijvoorbeeld in verband met de pandemie, de dreigende polarisatie  en de opwarming van de aarde. En de consequenties daarvan op het dagelijks leven.

Vertrouwen is iets positiefs: geloven dat het goed komt en je blijven openen voor het leven en de ander, ook al maakt die persoon misschien een andere keuze.

En hoe het goed komt, dat gaan we zien.

Vertrouwen is, je had het al geraden, het thema waar we deze week me gaan dansen.

Daar heb ik veel vertrouwen in. Dans je mee?

Lieve groet, Gey

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.