‘Gaven’

Lieve danser,

Tijdens één van onze wandelingen liepen we onlangs over een pad met extreem veel boomwortels. Ze fascineerden me en ik maakte foto’s van mooie wortels die zelf ook vaak de vorm van een boom hadden.

Thuisgekomen las ik verder één van de leuke boeken die ik vorig jaar in een tweedehands boekhandel had gevonden: ‘Het bloed kruipt’ van Marjan Berk. Dit gaat over haar zoektocht naar haar verwantschap met Jacob Cats. Ze heeft heel veel -maar lang niet alle- namen van haar voorouders gevonden. Wel tot in 1383: Edelgrootouders uit generatie 19. Er stonden nummers bij: ze waren nummer 410.818 en  410.819! Het duizelde me. Wat veel voorouders… en dan gaat het natuurlijk nog veel verder. Ik ging het zelf ook nog narekenen en het klopte dat wij allemaal (tenzij er met -verre- familieleden is getrouwd) in de 19e generatie al meer dan 400.000 voorouders hebben. Wij zijn allemaal als bomen met ontelbaar veel wortels. En al die wortels samen zorgen voor ons genetisch potentieel*: een bonte verzameling kenmerken die jou uniek maakt.

Wat geweldig om je te realiseren, vind je niet? Dat betekent dus dat we allemaal heel veel in huis hebben: gratis gekregen van onze voorouders! En als ik Darwin  goed heb begrepen, kwamen de eigenschappen die het belangrijkst waren op dat moment uiteindelijk terug in een volgende generaties. Dus je mag er van uit gaan dat je de mooiste eigenschappen bezit. Allemaal GAVEN. Een aantal van die gaven ken je waarschijnlijk al, maar de kans is groot dat er ook mooie eigenschappen zijn die je nog kan ontdekken en laten groeien en bloeien.

Het wordt nu bijna een verhandeling over het theoretisch model van biodanza, want biodanza heeft een aantal tools. De vijf lijnen**, die je kunnen helpen. Het zijn positieve ecofactoren (omgevingsfactoren) waardoor jouw gaven nog meer de kans hebben om tot bloei kunnen komen.

Ook in je dagelijkse leven heb je hopelijk veel positieve ecofactoren: liefdevolle aandacht van mensen om je heen, stimulans, enthousiasme en steun, waarbij je ook de ruimte voelt om jezelf te zijn.

En als je biodanza-ervaring hebt ben je donderdagavond van harte welkom om met ons mee te dansen: een biodanza avond bomvol positieve eco-factoren. Hierin kun je in vrijheid, je eigen lichaam laten spreken vanuit liefdevolle aandacht voor jezelf en anderen. En misschien wel een blokkade verzachten die je in de weg zit om met jouw unieke gaven voluit te leven.

Heel graag tot donderdagavond.

Lieve groet, Geny

geny@dansenleef.nl

www.dansenleef.nl

06-50569383

* Genetisch Potentieel ( uit  reader 1: ‘het theoretisch model’ van biodanza )

Ieder individu bezit genetisch potentieel waaruit de verzameling unieke kenmerken is samengesteld die “identiteit” wordt genoemd. De biologische identiteit die gedurende het leven tot uiting komt, wordt bepaald op het moment van bevruchting, wanneer de voortplantingscellen van de vader en de moeder zich verenigen. Dit genetische programma is uniek voor ieder individu en herhaalt zich niet, behalve bij identieke tweelingen en bij klonen. 

** De vijf lijnen van biodanza zijn: vitaliteit, creativiteit, seksualiteit, affectiviteit en transcendentie

*** Bewerkte foto’s die ik tijdens onze wandeling maakte

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.