‘Je mag er zijn’

Lieve danser,

Het is je vast niet ontgaan dat nog meer mensen dan voor de coronatijd (ik ook regelmatig en misschien jij ook wel), zich zorgen maken over de gezondheid en het welzijn van anderen. Zorgen over mensen die corona misschien wel dreigen te krijgen, hebben of hebben gehad en nog niet de oude zijn en over mensen die minder bewegen en minder contacten hebben vanwege de coronamaatregelen. Bezorgde burgers, maar ook allerlei instanties trekken aan de bel. En ook de overheid besteedt nu, naast de aandacht voor coronapatiënten, meer aandacht aan gezondheid van iedereen en wil daar veel geld in steken. De gezondheidsaspecten van sport en dans krijgen meer aandacht.

Biodanzadocenten weten ook al heel lang dat biodanza heel erg gezond is. Eergisteren beleefde de VBN (Vereniging van biodanzadocenten Nederland) met een Zoom symposium de aftrap van een campagne over de gezondheid van biodanza. Er zijn inmiddels ook aardig wat onderzoeken waarmee we bijvoorbeeld artsen, zorgverzekeraars en overheidsmedewerkers zouden kunnen overtuigen. Zou het niet mooi zijn als biodanza vergoed zou worden (bijvoorbeeld door de ziektekostenverzekering of een subsidie), zodat iedereen de gezondheidseffecten van biodanza zou kunnen ondervinden?  Want dan zou iedereen in Nederland waarschijnlijk gezonder en gelukkig leven! Dat wil je toch?

Jij hebt waarschijnlijk al ondervonden hoe fijn biodanza is en wat het met je doet. En misschien kun je nog makkelijker iemand anders voor biodanza enthousiasmeren als het vergoed wordt.

Maar het doet mij ook denken aan de quote van Gandhi die ik vorige week in de krant las: ” Alles wat je voor me doet zonder mij, doe je tegen mij.”

Dit zinnetje spookt de hele week al door mijn hoofd.

Als ik naar mezelf kijk dan realiseer ik me dat ik jarenlang super enthousiast ben geweest over biodanza naar mijn familie, vrienden, kennissen en in zakelijke netwerken. Ze mochten het allemaal gratis bij mij komen proberen, bijvoorbeeld op het jaarlijkse feest rond mijn verjaardag of tijdens een speciaal georganiseerd evenement. Wat bleek? Slechts een paar van hen zijn het wel eens gaan doen en nog minder hebben zich er echt voor geopend en zijn nu zelf ook enthousiast. Omdat het niet aankwam had ik het op een gegeven moment steeds minder over biodanza. Later realiseerde ik me dat ik te veel aan het zenden was geweest. Ik nam de mensen niet mee. Het was zonder die ander, ook al had ik het nog zo goed met die ander voor en was ik er van overtuigd dat het heel goed zou zijn voor diegene. Het zorgde juist voor weerstand.

Je vraagt je misschien af wat dit allemaal te maken heeft met het thema ‘Je mag er zijn’? Wel… het verhaal gaat verder.

In de loop der jaren durfde ik steeds meer mezelf te zijn, in allerlei en misschien wel alle gezelschappen. Ik heb zo veel zelfvertrouwen opgebouwd dat ik me -onder normale omstandigheden- vrijwel altijd oké en veilig voel en weet dat als ik me voor een ander open de kans groter is dat die ander zich veilig genoeg zal voelen om zich ook naar mij toe te openen. Op zo’n moment kunnen we beiden voelen dat we er mogen zijn. Dat we onszelf mogen zijn en helemaal oké zijn. Dan kunnen we echt contact hebben. Dan hebben we verbinding, is er wederzijdse belangstelling en is de kans groter dat een welwillend biodanzaverhaal binnen komt en iemand enthousiast wordt. En zo niet? Ook goed. Ieder mag zijn of haar eigen keuzes maken. Iedereen mag er zijn.

Datzelfde: je eigen keuzes mogen maken en er mogen zijn, geldt natuurlijk ook voor mensen die we al kennen van biodanza of in onze vriendenkring. We hebben al verbinding en liefde ervaren met elkaar. Maar nu in coronatijd, maken de liefste mensen verschillende keuzes. Bijvoorbeeld over hoe ze/we omgaan met coronamaatregelen en vaccinaties. O … help! We waren zo eensgezind en nu? Soms lijnrecht tegenover elkaar.

Is dat erg?

Ik ben nu al bijna 10 jaar samen met de liefste man van de wereld en ik geniet elke seconde van mijn leven met hem. En we hebben nog nooit op de zelfde politieke partij gestemd. We zijn wel heel open en eerlijk tegenover elkaar en we weten van elkaar: wij mogen er beide zijn. We voelen dat we helemaal onszelf mogen zijn. Ook al zijn we verschillend. En dat is niet alleen het zwijgzame weten, maar ook het met eindeloze belangstelling pratend delen hoe we ergens in zitten en daarbij respectvol en liefdevol blijven naar elkaar.

Nu terug naar ons. Jij, ik, wij en zij

Het is mijn wens dat we allemaal zo met elkaar om kunnen gaan: niet oordelen over de ander, maar ons met liefde en belangstelling openen voor elkaar. En de ander het gevoel geven dat hij of zij er helemaal mag zijn.

Donderdag heb je de mogelijkheid om weer met andere biodanzadansers die heerlijke eenheid, verbinding en liefde te ervaren. Je bent van harte welkom om mee te dansen en te voelen dat je er mag zijn: precies zoals je bent!

Heb je biodanza-ervaring en beschik je over een laptop of pc met camera en microfoon? Dan ben je van harte welkom om mee te dansen!

Meer informatie over het zoomdansen vind je hier: https://dansenleef.nl/zoomdans-voor-ervaren-biodanzadansers/

Mail of bel me even als je mee wil doen: geny@dansenleef.nl of 06-50569383

En heb je nog geen biodanza-ervaring? Je mag me altijd bellen voor meer informatie en ik kan je op de lijst zetten. Dan krijg je een uitnodiging zodra ik weer met de proeflessen start.

Woon je niet in de buurt van Gouda? Kijk dan op  biodanza.nl voor een docent in jouw omgeving.

Lieve groet, Geny

06-50569383

www.dansenleef.nl

Landelijk: www.biodanza.nl

 

This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.