‘ Je leven leiden als een koning.’

27 april 2021, Koningsdag

Lieve danser.

Een leven leiden.  Je leidt je leven zolang je leeft. Je eigen leven. En aan het einde van je leven kijk je terug op het leven dat je hebt geleid. Heel normaal allemaal … iedereen die leeft leidt een eigen leven. Een ‘leven leiden’ betekent gewoon dat je je leven leeft.
‘Ja duhh.. waar gaat dit naar toe?’ Nou, ik realiseer me nu pas en vind het heel mooi dat het letterlijk betekent dat je leiding geeft aan je eigen leven.
Toen, heel lang geleden, de zin  ‘je leven leiden ‘ is ontstaan met de betekenis ‘je leven leven’ was daar misschien wel de gedachte bij, dat je dan ook leiding geeft aan je eigen leven. Dat dat heel normaal was, zo klaar als een klontje.
Voor veel mensen is het misschien ook vanzelfsprekend om hun hele leven als een leider richting te geven aan hun leven. Maar er zijn misschien nog wel meer mensen die niet altijd de leiding hebben en nemen over hun leven. Bijvoorbeeld omdat er ouders of andere mensen zijn die vertellen wat je moet doen of omdat je dingen doet, waarvan je denkt dat dat zo hoort of omdat je maar doet wat anderen doen om niet op te vallen of uit angst dat het niet zal lukken wat je eigenlijk wil. Situaties waarin je gevangen zit of lijkt te zitten. Situaties die je misschien zelf wel hebt gecreëerd. Vaak leid je binnen die situatie je leven zo goed mogelijk, maar de kans bestaat of is groot dat je meer daadkrachtig leiding zou willen geven aan je leven. Echt het heft in eigen handen nemen. Het wordt anders misschien meer leven lijden dan leiden.
En vandaag is het Koningsdag. Geïnspireerd door koningsdag wil ik je uitnodigen om (mocht je dat nog niet doen) vanaf vandaag je leven te leiden als een koning zijn koninkrijk. Om met alle mooie eigenschappen die een koning maar kan hebben te zorgen voor je koninkrijk: betrouwbaar, trouw, oprecht, moedig, respectvol, aandachtig, liefdevol, wijs, wendbaar en vergevingsgezind. Maar ook relativerend en met gevoel voor humor en met het vermogen om te genieten. En ook nog statig en vol zelfvertrouwen en je grenzen bewakend: duidelijk en recht door zee. En met aandacht voor je paleis: jouw lijf, jouw huis…  om daar zo goed mogelijk voor te zorgen, omdat je het waard bent.  En gracieus, elegant, bekoorlijk, zwierig: natuurlijk eigenlijk, omdat het allemaal geen moeite kost. Het lijkt nu nogal wat, maar: als wij heel vanzelfsprekend en natuurlijk als een goede koning leiden over ons eigen leven gaat het helemaal vanzelf.
Een mooie bijkomstigheid is dan dat we als we die mooie eigenschappen eenmaal hebben die ook heel makkelijk mee kunnen nemen als we samen met anderen zijn.
Vind je dit wat?
Aanstaande donderdagavond is het thema van de vivencia  ‘ Je leven leiden als een koning.’ Ik kijk uit naar veel koninklijk bezoek in de Zoom, naar jou dus!

Lieve groet, Geny

06-50569383

www.dansenleef.nl

Landelijk: www.biodanza.nl

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.