Liefde

Lieve danser,

Liefde is een vaas, is helpen met de afwas, is een kneepje in je hand en helemaal aanwezig zijn.

Liefde is zeggen dat je mooie ogen hebt die de kleuren van je ziel weerspiegelen.

Ik wil het over liefde hebben en dat komt door Pinksteren. De Pinksterdagen die twee landelijke feestdagen zijn. Veel mensen hebben dan vrij. Maar waarom eigenlijk? Ik heb vroeger geleerd dat op Pinksteren de uitstorting van de heilige geest gevierd wordt. Pas veel later realiseerde ik me dat het over liefde gaat. En ik heb het zelf vrij vertaald naar de viering van de universele liefde. De ongedifferentieerde liefde die we allemaal voor iedereen kunnen voelen, als we daar voor open staan. De liefdesband die we allemaal met elkaar kunnen voelen. Voelen dat we allemaal gelijk zijn en dat we één zijn.

Samen spreken we dezelfde liefdestaal.

Maar er blijken nog vijf talen der liefde te zijn.

Gisterenavond heb ik een mooi cadeau gekregen van één van mijn zoons. Later op de avond zei ik tegen mijn dochter: ‘Hij houdt van me!’ . Toen vertelde zij over de vijf manieren waarop mensen hun liefde aan elkaar uiten: door positieve woorden te zeggen, door tijd en aandacht te geven, door de ander te helpen, door de ander aan te raken en (dus ook) door cadeautjes te geven. De liefdestaal die jij zelf het liefste spreekt wil je zelf ook het liefst ontvangen. Schijnt het.  Ze had het ergens gelezen. Vandaag heb ik de vijf liefdestalen terug gevonden op internet.  De huwelijks- en gezinstherapeut Gary Chapman heeft ze uitgewerkt en er boeken over geschreven **

Ik vond het heel intrigerend en vroeg me gelijk af wat ik zelf graag doe en ervaar: alles eigenlijk. Ik ben een veelvraat op liefdesgebied.

Maar ik vind het helemaal heerlijk om iemand van wie ik hou aandacht te geven en aan te raken zodra ik in zijn of haar omgeving ben. En de afgelopen maanden heb ik met heel veel liefde, vanzelfsprekend en (dus) zonder moeite veel voor Rob gezorgd.

Ook geef ik graag complimenten, omdat ik ze graag geef en krijg, maar ook omdat ik vind dat er te weinig complimenten worden gegeven. Ik kreeg zelf vroeger weinig complimenten en realiseerde me dat veel mensen dat sowieso niet doen en dat de meeste andere mensen waarschijnlijk ook weinig complimenten kregen. Toen ben ik het maar, een beetje onwennig, gewoon gaan doen.: als ik bijvoorbeeld zie dat een vrouw er mooi uit ziet dan zeg ik dat meestal ook. En eigenlijk altijd reageert ze dan blij verrast.

Waarom zou niet iedereen wat meer welgemeend met liefde strooien?

Complimenten kosten niets, net als aandacht, hulp en aanraking.

En soms kost het wel iets en kiest iemand met zorg en liefde een mooi cadeau uit. Zoals de prachtige vaas die ik gisteren van mijn zoon kreeg.

We gaan deze week weer dansen en al kunnen we niet alle talen der liefde met elkaar spreken, omdat we elkaar nog niet gaan aanraken: er blijft meer dan genoeg over. We kunnen elkaar bijvoorbeeld aandacht en complimenten geven, we kunnen elkaar helpen en we kunnen samen de universele liefde ervaren.

Lieve groet, Geny

* De prachtige vaas die ik gisteren kreeg. Pas nadat ik de foto maakte vielen me het hartje in de vaas en in het blad op.

** https://www.happinez.nl/liefde-relaties/welke-liefdestaal-spreek-jij-test/

Boek van Gary Chapman: https://www.bol.com/nl/f/de-talen-van-de-liefde/9200000022857566/

 

 

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.