Senses… open je zintuigen en voel wat je voelt

Lieve danser,

Deze week is het thema van de biodanza workshop ‘senses’. Ik  gebruik dit engels woord omdat ik het niet alleen een mooi woord vind, maar ook omdat het zo veel betekent wat ik met jullie wil delen: gevoelens, voelen, zinnen (als in zinnenprikkelend) en zintuigen. Dat klopt allemaal zo goed bij wat er staat te gebeuren.

Zo mogen we vanaf woensdag weer buiten in groepsverband dansen en daarbij onze zintuigen gaan openen en verwennen met de geuren van bloemen en gras. Met het geluid van vogels en het geruis van de wind door de bomen. Het aanschouwen van schoonheid van de natuur en de heerlijke sensatie die je kan hebben als je met je blote voeten in het gras danst, als een lammertje in de wei. En dat is allemaal nog net wat intenser als je in vivencia bent: in het hier en nu.

Tegelijk is het weer voor het eerst dat we in een groep fysiek bij elkaar zijn en met elkaar gaan dansen. We zouden zelfs, als de dans daar om vraagt binnen de 1 ½ meter met elkaar mogen dansen. Sommigen zullen hierbij gelijk staan te juichen: ‘Yes we mogen weer!’ Maar voor anderen zal dat nog een stapje te ver zijn.

Ik las vandaag dat heel veel mensen het sociaal contact (in groepen) ontwend zijn door de coronamaatregelen. Zoals spieren die verslappen als ze niet meer gebruikt worden, gebruiken wij onze sociale vaardigheden minder. We waren door afstand te houden wel heel sociaal bezig en hebben daardoor onze naasten, onszelf en de hele samenleving beschermd, geholpen en ondersteund. Maar onze sociale omgang met mensen is wel verslapt. En nu we weer meer mogen willen we misschien helemaal geen mensen meer opzoeken of sociaal doen of we hebben daar moeite mee.  Het is sowieso niet vanzelfsprekend dat we op de oude pre-coronavoet verder gaan met alles wat we toen deden, inclusief biodanza met zijn vele aanrakingen.

Zoals je misschien wel weet of ooit gemerkt hebt bouwen we bij beginnende biodanzagroepen het aanraken langzaam op. Het idee daarbij is dat pas vanaf het moment dat alle mensen uit de groep elkaar spontaan gaan omhelzen iets dergelijks bij een oefening geïnitieerd zal worden. Het kan weken of vele maanden duren, maar het moment komt altijd.  Want het is heel gezond, menselijk en vanzelfsprekend om elkaar aan te willen raken, als je elkaar graag mag.

Pre-corona waren er ook bij de groepen voor beginnende dansers altijd aanrakingen: we dansten hand in hand in de kring, liepen samen hand in hand en dansten terwijl we elkaars handen vast hielden. Voor veel mensen was dat in het begin spannend, maar tegelijkertijd een zegen: als iemand je met respect vastpakt ervaar je dat je er mag zijn.

En nu zijn zelfs veel ervaren biodanzadansers het niet meer gewend om binnen de 1 ½ meter bij iemand te komen.

De komende periode zal een prachtige oefening en uitdaging worden voor ons allemaal om te voelen wat goed voor ons is en af te stemmen op elkaar.

En ik ga jullie natuurlijk niet gelijk in het diepe gooien, maar zal, net als bij beginnende biodanza dansers mooie dansen aanbieden, afgestemd op waar de groep is.  En jij mag zelf gaan voelen wat je aan kan en of en wanneer je een stapje verder wil gaan in de nabijheid.

Met andere woorden: voorlopig zal ik dus nog geen aanrakingen initiëren en je kunt nog steeds afstand houden. Maar als je komt ben je wel weer life in contact met de groep en dat is al een hele stap.

Laten we onze ‘senses’ serieus nemen. Dat makes sense vind je niet?

 

Ik moet bij het woord senses ook de hele tijd denken aan het nummer ‘You fill up my senses’ (of ‘Annie’s song’) van John Denver. Een prachtig gevoelig lied, waarbij ‘You fill up my senses’ een hele positie betekenis heeft. Hopelijk gaan we dat allemaal weer ervaren, want we zijn en blijven sociale wezens die uiteindelijk het best gedijen in een omgeving met liefdevolle sociale contacten.

“You fill up my senses like a night in a forest,

Like the mountains in springtime,

Like a walk in the rain, like a storm in the desert,

Like a sleepy blue ocean.

You fill up my senses, come fill me again.

Come let me love you, let me give my life to you,

Let me drown in your laughter, let me die in your arms.

Let me lay down beside you, let me always be with you

Come let me love you, come love me again.

Let me give my life to you,

Come let me love you, come love me again.

You fill up my senses like a night in a forest,

Like the mountains in springtime,

Like a walk in the rain, like a storm in the desert,

Like a sleepy blue ocean.

You fill up my senses, come fill me again.”

Lieve groet, Geny

06-50569383

geny@dansenleef.nl

Website www.dansenleef.nl

Landelijk: www.biodanza.nl

  1. Het thema van de biodanzaworkshop van 20 mei 2021 is ‘Senses’
  2. Heb je biodanza-ervaring en wil je wekelijks mee komen dansen? Bel me dan even.
  3. Heb je nog geen biodanza-ervaring? Je mag me altijd bellen voor meer informatie en ik kan je op de lijst zetten. Dan krijg je een uitnodiging zodra ik weer met de proeflessen start en dat is misschien al wel heel snel! Woon je niet in de buurt van Gouda? Kijk dan op  biodanza.nl voor een docent in jouw omgeving.
This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.