Vasthouden en loslaten

Lieve danser,

Het einde van de 1 ½ meter samenleving lijkt er nu echt aan te komen. Vanaf 25 september hoeven we geen afstand meer te houden!

Wat roept dat bij je op? Voel je opluchting en blijdschap dat het bijna zo ver is? Of voel je je nog onveilig en hoeft het van jou helemaal (nog) niet? Of voel je iets heel anders? In ieder geval hebben we er allemaal wel een gevoel bij.

Het zou kunnen dat je dat gevoel graag wil vasthouden (je weet wat je hebt). Bijvoorbeeld: voorzichtig blijven en afstand blijven bewaren. Of wil je het gevoel zo snel mogelijk kwijt, zodat je je in no time weer als een vis in het water voelt in nabijheid van anderen?

Tijdens de biodanzales doen we regelmatig een oefening  waarbij we met onze schouders rondjes naar achteren maken. Deze beweging roept het gevoel op alsof je een zware jas van je schouder laat afglijden. Zodoende kun je in principe alles wat je niet meer nodig hebt van je werpen.

Het is heerlijk als dat lukt en je dan helemaal in het hier en nu kunt komen. Heerlijk in de flow.

Maar voor velen is dit wellicht makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je iets blijvend wilt veranderen. In de praktijk is het meestal niet zo eenvoudig om alles wat je niet meer nodig hebt definitief van je af te laten glijden.

Vaak zitten patronen vastgeroest, zoals het afstand houden. Ik merk dat velen van ons nog weerstand hebben om dichterbij te komen. Ook al zijn we bijna allemaal ingeënt en volgen wij alle richtlijnen op, dan nog is het heel begrijpelijk dat er nog een zekere terughoudendheid in je schuilt. Oude patronen laten zich niet zomaar aan de kant zetten.

Hoe gaan we daarmee om in de volgende les? Ik heb me voorgenomen te gaan werken met het thema:  Vasthouden en loslaten.

Vasthouden en jezelf koesteren, inclusief al je angsten en onzekerheden. Om die vervolgens met liefde en compassie heel langzaam, los te laten. Het hoeft niet ineens. Het kan waarschijnlijk niet ineens. Alles wat we mee hebben gemaakt blijft altijd een onderdeel van ons. Het heeft ons gevormd. Het heeft zelfs een nut gehad. Om er geen last meer van te hebben zijn  geduld, lief zijn voor jezelf, jezelf accepteren, ook al je angsten, de belangrijkste voorwaarden om dit voor elkaar te krijgen. Pas dan kun je beetje bij beetje gaan loslaten. En jezelf bevrijden van een zware jas.

Om daarna  de vrijheid te voelen, te proeven en te genieten van de hernieuwde mogelijkheden.

Binnen de 1 ½ meter of de wijde wereld in? Misschien wel beide!

Lieve groet, Geny

06-50569383

www.dansenleef.nl

Ben jij er deze week bij?

Wanneer kun je dansen?

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.