Jouw ruimte

Lieve danser,

Er is eindelijk ruimte voor nieuwe versoepelingen, voor heel veel nieuwe versoepelingen!

We mogen weer samen in de zaal dansen met veel mensen en zelfs dichter bij elkaar komen tijdens het dansen en elkaar aanraken. We mogen ook weer een kopje thee samen drinken na afloop….

Wie wil?

De meesten van ons zijn er inmiddels aan gewend om helemaal in onze eigen ruimte te zitten en die nauwelijks met anderen te delen. Nu er versoepelingen zijn heeft de één er moeite mee om in die ruimte ook weer andere mensen toe te laten. En de ander staat te popelen om zo snel mogelijk weer zo veel mogelijk mensen dichtbij te laten komen…  Dat wist ik eigenlijk al, maar het blijkt ook uit de enquête die ik heb gedaan met als titel ‘Hoe gaan we verder?’**

Ik heb zelf heel lang samen met Rob in een coconnetje gezeten. We namen corona serieus en Rob was (en is?)* door zijn ziekte extra kwetsbaar. Inmiddels staan we weer meer open voor contacten: corona lijkt op zijn retour,  we hebben beide twee vaccinaties gehad en het voelt veiliger, maar… wel vaak heel onwennig.

Ik was voorheen altijd een enorme knuffelaar en deed zelfs mee aan ‘Free hugs’ met vreemde mensen op een overvolle Markt in Gouda. Heerlijk vond ik dat. Knuffelen was mijn lust en mijn leven. Ook in De Balzaal begroette ik alle dansers met open armen. Ik uitte mijn liefde voor iedereen door stralend iedereen aan het hart te drukken.

Het afgelopen jaar heb ik mijn liefde ook stralend geuit, maar met mijn woorden, ogen, gebaren, mimiek en energie en dat was ook super fijn. Maar nu was ik, net als iedereen die zich aan de maatregelen had gehouden, fysieke nabijheid en contact, met anderen dan mijn naasten, helemaal ontwend.

Ook voor mij was het een stap om weer met een biodanzaworkshop mee te doen in een zaal.

Kort geleden was er een dag voor biodanzadocenten. Voor mij was dit de eerste keer dat ik weer met een groep in een zaal was. Er waren aan het begin van de dag een paar biodanza oefeningen en aan het eind was er een korte workshop. Toen ik binnenkwam  vond ik het fijn om de anderen te zien en met ze te praten, maar ik voelde geen verlangen om ze te knuffelen. Toen we in de kring stonden voelde het fijn om op mezelf, in mijn eigen ruimte te beginnen. Wel verbonden met de ogen en in elkaars energie, maar niet met elkaars handen vast. Ik vond het heerlijk dat er geen dansen waren waarbij je elkaars handen ‘moest’ vasthouden.  We werden vrij gelaten. Ik genoot er van. Ook alle ontmoetingen waren prachtig en betekenisvol. Bij de meesten bleef ik op afstand, bij sommigen voelde ik vanuit mijn hart dat ik iets dichterbij wilde komen en ook heb ik een paar collega’s liefdevol omhelsd. Ik heb de hele dag mijn eigen grenzen gevoeld en gerespecteerd en ook  gevoeld dat ik weer meer ging openen en kon genieten van een aanraking. Helemaal in afstemming en harmonie met mezelf en de ander.

Ik ben blij dat ik dit heb meegemaakt (en nog mee maak: voorlopig zie je me nog niet meedoen met Free hugs). Hierdoor kan ik me nog beter inleven in mensen die moeite hebben met dichter bij komen en aanraken. En ik realiseer me nu nog meer hoe belangrijk het is dat we een aanraking, al is het een hand vasthouden, niet forceren (doen alsof het hoort). Weer te doen wat eerder normaal was en te doen alsof het nu ook al weer normaal is… dat klopt gewoon niet.

Niet iedereen kan en wil nu fysieke nabijheid en contact. Om welke reden dan ook.

Voorlopig ga ik daarom geen uitnodigingen doen om elkaar aan te raken. Je kunt dus in je eigen fysieke ruimte blijven en toch samen dansen en genieten. En als je elkaar in afstemming wilt aanraken tijdens het dansen mag dat wel.

Diep van binnen verlangen we er allemaal ook naar om aangeraakt te worden. Maar door wie en wanneer? Dat mogen we nu, met de schone lei die de lock down ons heeft geboden, weer helemaal opnieuw gaan ontdekken.

Zoals iemand treffend in vulde bij de enquête: ‘Zie het als een nieuw begin.’

Heel graag tot gauw!

Lieve groet, Geny

06-50569383

www.dansenleef.nl

 

We dansen 0p woensdagochtenddonderdagavond en vrijdagavond in de zaal. (De dinsdagavondgroep gaat waarschijnlijk na de vakantie weer van start)

Op vrijdagavond danst iedereen op afstand. Op deze avond zijn ook dansers zonder biodanza-ervaring welkom.

Op donderdagavond en woensdagochtend zal ik de uitnodigingen doen, zoals hierboven in mijn verhaal beschreven. De workshop is volwaardig als mensen niet fysiek in je nabijheid komen, maar zolang het in goede afstemming gebeurt is gepast fysiek contact oké. Dansers met biodanza ervaring die wekelijks willen komen dansen zijn welkom.

 

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.